

DNA
“The greatest single achievement of nature to date was surely the invention of the molecule DNA.” ― Lewis Thomas

Geninactevering
Sikkelcelanemie waar we dit hoofstuk mee zijn begonnen wordt dus veroorzaakt omdat het DNA codeert voor het eiwit dat de problemen veroorzaakt. Het liefst zouden we dus dat gen uit willen schakelen, inactiveren.
Antisense-DNA
Door het toevoegen van antisense-DNA kan de expressie van een gen worden uitgeschakeld. Antisense-DNA is een DNA kopie die dezelfde nucleotidevolgorde heeft als dat gen, alleen in omgekeerde volgorde. Hierdoor vind er transcriptie plaats van beide stukken DNA plaats. Er vormt zich dan mRNA langs beide strengen en omdat ze omgekeerd van elkaar zijn, past het mRNA van het antisense-DNA en van het originele gen precies op elkaar. Hierdoor ontstaat er dubbelstrengs, niet functionerend, RNA. Hierdoor kan het eiwit ook niet meer gemaakt worden.
Knock-outgen
Om te onderzoeken wat de functie is van een gen worden genen vak uitgeschakeld (knock-outgen). Dat is best lastig omdat sommige genen nodig zijn om in leven te blijven. Maar als de cel ( of organisme) levensvatbaar is dan kan het gen kan uitgeschakeld worden door antisense-DNA maar kan ook uit het DNA geknipt worden.
Op de plek waar het gen weggehaald is wordt nu een gen voor resistentie ingebouwd. Hierdoor kan je makkelijker de gewenste cellen selecteren.
Deze cellen worden in een embryo ingebracht, het individu die dan geboren wordt is dan een chimeara. Dat is een organisme bestaand uit meerdere genotypen.
De chimeara nakomelingen worden met elkaar gekruist zodat er homozygote individuen geboren worden. Door de homozygote nakomelingen te vergelijken kan bepaald worden wat de functie was van het gen.